Valpreventie & hulp als u dan toch valt

Valpreventie & hulp als u dan toch valt

Vallen is één van de meest voorkomende ongelukken bij ouderen die zelfstandig thuis wonen. In dit artikel leest u wat u er aan kunt doen om te voorkomen dat u valt. En wat u kunt doen als het dan toch gebeurd.

Valpreventie: blijf veilig en actief!

Voor zelfstandig thuiswonende ouderen is het behouden van mobiliteit en onafhankelijkheid essentieel voor een gezonde levensstijl. Echter, het risico op vallen neemt toe naarmate we ouder worden. Gelukkig zijn er verschillende stappen die genomen kunnen worden om dit risico te verminderen en ouderen te helpen veilig en actief te blijven.

  1. Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of tai chi, kan de spierkracht en balans verbeteren, waardoor het risico op vallen afneemt.
  2. Goede voeding: Een gezond dieet rijk aan calcium en vitamine D kan de botgezondheid bevorderen en het risico op botbreuken verminderen.
  3. Medicatie beoordeling: Laat uw medicijnen regelmatig door een arts of apotheker beoordelen, aangezien sommige medicijnen duizeligheid of evenwichtsproblemen kunnen veroorzaken.
  4. Thuisveiligheid: Identificeer en verwijder potentiële struikelblokken in huis, zoals losse tapijten of snoeren. Zorg ook voor goede verlichting en handgrepen in de badkamer.
  5. Oogzorg: Laat uw ogen regelmatig controleren en draag een bril of lenzen indien nodig. Goed zicht is cruciaal om obstakels te vermijden.
  6. Valtraining: Overweeg valpreventiecursussen waarin u technieken leert om veilig te vallen en uw lichaam te beschermen als een val onvermijdelijk is.
  7. Regelmatige gezondheidscontroles: Regelmatige gezondheidscontroles kunnen medische aandoeningen identificeren die het risico op vallen kunnen vergroten.
  8. Schoeisel: Draag goed passende schoenen met antislipzolen om uitglijden te voorkomen.
  9. Hulp en ondersteuning: Aarzel niet om hulp te vragen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij het tillen van zware voorwerpen of bij het verplaatsen over ongelijke terreinen.
  10. Blijf alert: Wees bewust van uw omgeving en neem de tijd bij activiteiten zoals opstaan uit bed of een stoel.

Valpreventie is van cruciaal belang om de levenskwaliteit van ouderen te behouden. Door proactieve maatregelen te nemen en bewust te zijn van de risicofactoren, kunnen ouderen genieten van een actief en veilig leven. Het investeren in valpreventie is investeren in uw eigen gezondheid en welzijn.

Wat als u dan toch een keer valt?

Als u dan toch valt, is Leefsamen er voor. Ons alarmsysteem is speciaal ontworpen voor ouderen en hun naasten, en biedt een waardevolle toevoeging aan veiligheidsmaatregelen in de woning. Als u valt en niet in staat bent om zelfstandig op te staan of hulp in te roepen, kan Leefsamen levensreddend zijn. Hier is wat u kunt doen als u valt en Leefsamen gebruikt:

  1. Druk op de noodknop: druk op de knop en de ingestelde contacten worden direct gebeld, zodat ze naar u toe kunnen komen op te helpen.
  2. De servicecentrale: kunnen uw naasten niet komen, of reageren ze niet? De servicecentrale van Leefsamen (Plus abonnement) reageert direct en stuurt een professionele hulpverlener naar de woning.
  3. Inactiviteit: Leefsamen biedt de unieke mogelijkheid om als u valt, ook als u niet meer op de knop kunt drukken, toch hulp te sturen. Leefsamen herkent dat u langere tijd niet meer bewogen heeft in uw woning en stuurt een zogenaamd ‘inactiviteitsalarm’ naar uw naasten en/of servicecentrale. Op die manier komt er altijd iemand helpen. U bepaalt zelf hoe lang de inactiviteitstijd ingesteld staat.
  4. Blijf kalm: Probeer rustig te blijven terwijl u wacht op hulp. Als u pijn heeft, probeer dan niet zelf op te staan of te bewegen, tenzij dit absoluut noodzakelijk is voor uw veiligheid.

Leefsamen is daarmee een waardevolle levenslijn voor ouderen die vallen en zichzelf niet kunnen helpen. Het biedt u gemoedsrust, wetende dat hulp altijd beschikbaar is, zelfs in noodsituaties.

Terug naar blog